Hvad Er Bagerens Dårlige øje?

Billede: Jumpstory

Wienerbrød er en fast tradition ved det danske morgenbord - især i weekenden. Du finder derfor næppe en dansk bager, der ikke har "bagerens dårlige øje" i deres sortiment.

Men hvad er "bagerens dårlige øje" egentlig? 

Creme i midten

Kælenavne for bestemte fødevaregrupper er langt fra unormalt, især når det kommer til bagværk og andre traditionelle danske retter. Det er næsten som om, at det bare hører sig til.

Bagerens dårlige øje? Ja, hvad er det så? Det er selvfølgelig en spandauer med creme. Her hentyder cremen til en solid gang øjenbetændelse, der for dem der ikke har prøvet at have det, selvfølgelig er gul - ligesom cremen i midten af spandaueren.

Lige hvor navnet stammer fra, er der ikke nogen, der helt ved. Kælenavnet til dette lækre stykke bagværk er med stor sandsynlighed opstået i forbindelse med, at en person der har haft øjenbetændelse efterfølgende har fået serveret en spandauer, hvor vedkommende kunne se symbolikken i det.

Spandaueren er langt fra den eneste fødevare, der har fået et kælenavn med igennem tiden. En indianer i en sovepose er for eksempel en fransk hotdog, mens kopattesaft er mælk.

Det er næsten uundgåeligt, at diverse fødevarer og retter gennem årene får et eller andet kælenavn. Det hænger næsten sammen med den danske tilgang til humor og en afslappet tilgang til øgenavne og sjove betegnelser.

Navnet spandauer, ja, det kommer fra en bydel i Berlin. I bydelen Spandau lå i 21 år et berømt fængsel. Spandauerens volde laves som fire tårne, hvor voldene i dejen symboliserer de fire tårne, som fængslet havde, mens cremen er "spærret" inde.

Tak for støtten (Har du spist for meget creme?)

Afslutningsvis vil jeg gerne sende et stort tak til Billig Fitness, der via støtte har gjort udgivelsen af dette indlæg til en virkelighed.

Mangler du noget nyt grej til at træne med, eller har du spist for meget wienerbrød? På Billig Fitness hjemmeside kan du finde en masse billigt udstyr i høj kvalitet, som du kan forbedre din træning med. Du kan blandt andet finde et stort udvalg af træningstights, hvis du mangler nogle gode tights til fitness eller løb.

Advarsel: Jeg kan ikke holde styr på hvilke artikler der er mest reklamerende, men hvis du tager udgangspunkt i at alle mine blogindlæg er promoverende materiale for en virksomhed, og indser at hele internettet er betalt af nogle med en agenda, så er du godt forberedt. Jeg er ikke i tvivl om at meget af det jeg skriver er både faktuelt forkert og usagligt, det eneste jeg vil sige er, jeg har ingen onde intentioner, men husk din kritiske sans.

Om MikaVandborg.dk

Mikavandborg er mit andet jeg, og min egen personlige blog, hvor jeg skriver om alt det, der interesserer mig og alt der er skod.

Musik er min passion, men jeg er også ret vild med at lave dårlig mad, forfærdelige DIY-projekter, og spæde til forbrugsfesten med min købemani

Når jeg ikke blogger, lever jeg et ustruktureret familieliv i en lille landsby lige uden for en større dansk købstad, hvor jeg nok aldrig flytter fra. Mit private familieliv er ikke en del af min blog.

Læs mere OM MIG

Ja, ja, nogen vil nok sige, at humor er en smagssag og derfor er individuelt. Me…
Læs mere
De har haft en særlig status i dansk fodbold igennem flere årtier. Nogle elsker …
Læs mere
"Jeg hader bare reklamer!" Hvor tit har du ikke fanget dig selv i at sige eller…
Læs mere
Hvornår er det okay at blive væk fra en aftale? Der er stor forskel på, hvornår …
Læs mere
Når man har været på nok dates, så finder man hurtigt ud af, at der ikke findes …
Læs mere
Sommeren er over os. Juhu, eller noget. For mig kan det være godt det samme. Det…
Læs mere
Nå, det skulle vel komme, skulle det ikke? Julen altså. Jeg kan egentlig i det s…
Læs mere